PLENARI DE JULIOL DE 2015.

Ahir vam tindre Plenari Ordinari al nostre ajuntament.

Provaré, a partir d’ara, de penjar algun xicotet resum cada vegada que en hi fem un per tal de mantindre informats als nostres conciutadans i deixar també les meues impressions personals sobre el que es presente.

El d’ahir va ser un plenari amb molts temes que abordar, molts d’ells tècnics i organitzatius, altres de dació en compte de diferents informacions, sentències judicials i algun pleit amb l’ajuntament per la recuperació d’uns terrenys municipals on, atenent al que propossaven des d’un grup de l’oposició no ens va quedar massa clar si defensaven l’interés general del poble o el particular d’algun veí.

Pel que fa a l’acció política pròpiament dita.

Des de l’equip de govern vam presentar i personalment, com a regidor delegat de Transparència i Participació, vaig defensar l’adhesió del nostre poble a la Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i Participació Ciutadana.

Al pacte de govern del nostre ajuntament, va quedar explícitament recollida la creació d’un portal local de participació i transparència, així com el compromís de dotar-lo de la suficient dotació humana i pressupostària. A més, a la fi d’enguany els Governs Locals hauran de complir amb els requeriments de transparència, accés a la informació i bon govern contemplats en la Llei 19/2013.

Per tant la nostra proposta va resultar aprovada per majoria absoluta. Donem així les primeres passes per tal d’assolir aquest compromís amb la ciutadania i la legalitat. Procés que caldrà continuar amb la redacció i posterior aprovació d’una Ordenança Tipus de Transparència, Accés a la Informació i Reutilització i un Codi de Bon Govern Local. Per finalitzar, amb totes les garanties de legalitat, amb la posada en marxa d’un portal propi de transparència i participació.

També vam presentar, aquesta vegada des de Coalició Compromís, l’esmena sobre la commemoració del dia del orgull LGTB+. A continuació enganxe la prersentació que vaig fer.

“El passat 28 de juny vam commemorar el dia de l’orgull LGBT, per a reivindicar els drets, la dignitat i la igualtat per a persones Lesbianes, Gais, Transexuals, Bissexuals i Intersexuals.

Per motius tècnics i organitzatius, aquesta moció no es va poder incloure al passat plenari, encara que com imagine que tots sabran, l’ajuntament d’Albal va fer palés el seu compromís amb les llibertats de les persones penjant, el cap de setmana del 28 de juny, la bandera de l’arc iris.

El que es demana en aquest document, es la denúncia explícita d’actituts discriminatòries respecte al col.lectiu LGBT, promoure el respecte i la tolerància a través d’una educació que no reste aliena a aquesta problemàtica i participar activament, des de les institucions, per a erradicar comportaments antidemocràtics i discriminatoris, entre altres coses.

També vam voler afegir, per considerar-lo un exemple de lluita des de la visibilitat, sol.licitar l’anomenament d’un carrer o plaça del poble amb el nom de Pedro González Zerolo, reconegut lluitador i activista per les llibertats de les persones.

Hui tenim l’oportunitat, com a poble, de fer justícia amb tota aquella gent que ha patit el menyspreu, la persecució i la exclusió social pel fet de la seua inclinació sexual, només pel fet de voler d’una altra manera.

Tenim l’oportunitat d’abandonar segles de foscor i donar per a sempre l’esquena al dogmatisme i la intolerància.

També és un bon moment per a desautoritzar algunes actituds, més pròpies de països subdesenvolupats, com les que lamentablement es van vore a les xarxes socials. Arribant fins i tot, com en el cas d’algun candidat d’AVANT, a comparar açò amb el dia del gos.

En definitiva, aprovant aquesta esmena no fem sinò reconeixer allò que diu la constitució i la declaració dels drets humans, la igualtat de totes les persones.”

Prèviament al Plenari, a la junta de portaveus, els grups de l’oposició van intentar que aquesta iniciativa no arribara a tractar-se. Evidentment no volien retratar-se no votant-la.

Perquè he de dir que, lamentablement, es van complir les més funestes previsions i vam poder observar com, emparant-se en aspectes tècnics o fent una demagògica defensa de no se ben bé què, farcida de bones paraules i algun que altre atac personal, l’oposició de dretes en bloc es va negar a recolçar el que no ve a ser més que una declaració política de desgreuge.

Fins i tot van posar en dubte dedicar un carrer al lluitador pels drets de les persones Pedro González Zerolo, no se bé si per la simple mesquinesa de que va pertanyer a un altre partit polític o potser perque, en el fons, el que anyoren son aquells carrers dedicats a generals colpistes o caiguts i màrtirs d’un únic color polític.

Resumint, vam poder assistir a una nova demostració de la hipocresia de missal i processó de la nostra dreta política. Enrocinada en quedar aliena al progrés de la societat i ancorada en posicions allunyades de la defensa dels drets de totes aquelles persones (“els gais i això…”, com va dir algun portaveu) que s’en ixen del que ells consideren “normal”.

Com vaig dir al meu darrer torn de paraula: “després d’escoltar algunes intervencions de l’oposició, em referme en tot el que diu aquesta esmena i la considere més necessaria que mai.”

Vam continuar amb la

Moció del grup popular per a l’adopció d’accions sobre qualitat democràtica. Transparència i control municipal.

En Coalició Compromís la valorem molt positivament, però ens sembla molt curiós, que el Partit Popular que ha governat dos dècades emparat en l’opacitat, afavorint els casos de corrupció que van brollant al seu voltant, avergonyint a tot el poble valencià i posant-nos en el mapa, si, però al ben mig del mapa de la corrupció, ens vinguen ara presentant-se com a abanderats de la qualitat democràtica, la transparència i el control polític.

Pel que fa a la moció presentada, la vam votar a favor, com no pot ser d’altra manera pels que si que s’ho creguem açò i portem molt de temps practicant-ho.

Encara que sembla que, darrere de tan grandiloqüent nom, l’únic que interessa saber al PP és quan cobra l’alcalde i el regidors, particularment el regidor de Coalició Compromís. A lo que vaig respondre explicant que al nostre web, dins l’apartat Transparència, hi ha una pestanya on pot trobar el que cobrem tots i cada un dels càrrecs polítics de la coalició. Enllaç que no he estat capaç de trobar al web del seu partit.

Com sempre els dic, per a que demandar-ho a altres resulte mínimament convincent, la transparència i la neteja democràtica son conceptes que cal començar aplicant-se a un mateix.

Vam finalitzar amb diverses qüestions de tràmit, algunes preguntes sobre la polèmica artificial del canvi de recorregut de la cavalgada i altres aspectes menors de les passades festes.

De moment les preocupacions fonamentals del partits de l’oposició son el que cobre jo i altres regidors de l’equip de govern i donar la batalla continuament amb qüestions tècniques i de forma.

Desitge que en propers plenaris milloren la seua aportació al respecte de la governabilitat i els problemes del nostre poble.

David Ramon Guillen.

Regidor de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana.

Albal, 31 de juliol de 2015.

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *