PLENARI 24/09/15

Segon Plenari Ordinari de la legislatura el que vam celebrar ahir a l’Ajuntament on ja van albirant-se estratègies i línies d’acció política i on (açò, evidentment, és una interpretació subjectiva i personal) podem observar amb claredat com hi ha formacions com el Partit Popular o SOM Albal, que des de les nostres evidents diferències ideològiques, mostren interès per fer política i hi ha d’altres que només volen, poden o saben generar conflictes artificiosos que els ajuden a eixir de la pròpia irrellevància política.
Pot ser pensen que es pot traure rèdit de reviscolar antigues batalles lingüístiques-identitaries que poc interessen ja a la nostra gent, o que es creuen legitimats per a imposar al poble valencià en el seu conjunt la seua visió excloent i quasi carpetovetònica de la societat. A més d’una lluita, no massa soterrada, per guanyar-se el títol honorífic d’assot del govern local.

 
Tret de les mocions i dacions de compte purament administratives, les mocions presentades amb més càrrega política van ser les següents:

PSPV-PSOE. – ADHESIÓ AL PLA XARXALLIBRES DEL CONSELL.

Adhesió del poble a la #XarxaLlibres, i el pla del Consell per a garantir la gratuïtat dels llibres de text.

Es va aprovar per unanimitat.

PSPV-PSOE I SOM Albal. – CRISI HUMANITARIA PEL CONFLICTE BÉLIC EN SIRIA.

Aquestes dos mocions es van refundir a una “institucional”, aprovada amb el recolzament unànime de tots els grups.

AVANT. – TEDEUM i SENYES D’IDENTITAT.

Sol•licitaven recolzament a un escrit (redactat en llengua castellana) del “Circul” Cívic Valencià, per mantenir el “tedèum” dins la programació d’actes institucionals a celebrar el 9 d’octubre.
Primer intent de buscar confrontacions i conflictes on no en hi ha, barrejant presumptes legitimacions històriques amb banderes i religió.

El nostre argument rebatent la moció va ser:
Des de compromís apostem per la laïcitat de l’estat. Refermant, alhora, el nostre més escrupolós respecte a les creences personals i la vida espiritual de cadascú dels ciutadans. Per altra banda, reconeguem i defensem la Senyera com a bandera de tots els valencians tal i com estatutàriament queda recollit.
En quant a la pròpia moció. Com vostès detallen va ser a l’any 1991 quan el PP, en virtut d’un acord polític amb UV va convertir un acte cívic, que deuria ser d’afirmació nacional i caràcter reivindicatiu, en un acte religiós, obviant l’aconfessionalitat de les institucions públiques que representen a tots, creients o no creients, tal com recull l’article 16 de la Constitució Espanyola.
Per tant, el que políticament es va imposar al 1991, també es legítim revocar-ho políticament al 2015.
Per tant votarem negativament la moció.

La moció va resultar rebutjada amb els vots en contra de C. Compromís, PSPV-PSOE i SOM Albal.

AVANT. – REPROVACIÓ CONSELLER MARZÀ.

Segon intent de portar al plenari el conflicte lingüístic-identitari.
Demanaven la destitució del Conseller Vicent Marzà a conseqüència d’unes declaracions polítiques fetes fa més d’un any en un programa de radio.

El nostre argument rebatent la moció va ser:
Al respecte de la gestió del senyor Marzà i el seu equip a la conselleria d’educació vull fer unes consideracions.
Tot i estar treballant amb els pressupostos del PP i a pesar de que els anteriors responsables de la conselleria ja havien gastat el 87% d’aquest pressupost als primers sis mesos de l’any, s’ha aconseguit que 1.007 nous grups escolars no superen la ràtio màxima anterior a les retallades.
S’ha adaptat el calendari escolar a les necessitats pedagògiques dels centres.
S’ha posat en marxa un programa pilot d’aules d’educació infantil de 2 anys.
Pel que fa al transport, ha estat retirat el condicionant de la mesura en línia recta de la distància, millorant l’assistència a uns 1.500 beneficiaris més.
Han estat augmentats en 660.000 euros fins als 57 milions els diners disponibles per a beques. Amb noves beques extraordinàries d’accés a la universitat.
Per primera vegada els menjadors escolars s’han obert ja en setembre, amb una despesa extraordinària de 7 milions més.
S’ha introduït el pla xarxa llibres amb la idea d’assolir el proper any la total gratuïtat dels llibres de text per a primària y secundaria.
La reobertura de 33 unitats educatives, com les dels tristament famosos col•leges Cremona o Martínez Valls, tancades només per raons ideològiques.
Mitjançant un acord unànime al Consell Escolar Valencià, s’ha decidit minimitzar els efectes perniciosos de la llei del sinistre exministre Wert.
O s’ha recuperat la Formació Professional, reobrint unitats educatives amb 228 noves places i la creació del Programa de Segona Oportunitat, amb 126 beneficiaris.
Independentment d’opinions polítiques i personals, que puc no compartir, el que cal valorar és la gestió que s’està realitzant des de la Conselleria que presideix el senyor Vivent Marzà.
Des de Compromís per Albal pensem que, ateses totes les dificultats polítiques, econòmiques, organitzatives i fent front a campanyes d’intoxicació, aquesta gestió està donant resultats, sense cap mena de dubte, més que positius. És per això que no considerem necessària cap reprovació i vam votar en contra de la moció.

La moció va resultar rebutjada amb els vots en contra de C. Compromís. PSPV-PSOE i SOM Albal.

AVANT. – HOMOFÒBIA.

Aquesta moció em va semblar més una justificació a l’esperpent del passat plenari, quan al•legant difuses raons tècniques es van negar a recolzar la moció contra la LGTBfòbia que vam presentar des de C. Compromís. A més a més, per la seua forma i contingut, dona que pensar que s’ha fet amb poc interès real pel problema, cap assessorament i molta improvisació.

Només vam fer un parell de puntualitzacions.

Des de Compromís estem d’acord amb l’esperit de la proposta i si on diuen homosexual i homofòbia ho canvien per LGTB i LGTBfòbia la votarem favorablement.
Pel que fa a la formació i informació que sol•liciten als nostres joves. Des de la Regidoria de Joventut, amb la col•laboració de l’institut, tots els anys es programen diverses xarrades i accions formatives d’interculturalitat, igualtat de gènere, sexualitat, o prevenció del cyberbulling. En breu disposarem de la programació per a l’any vinent per si la volen consultar.

Es va aprovar per unanimitat.

C. COMPROMÍS. – MOCIÓ PGE, FINANÇAMENT I DEUTE HISTÒRIC.

Presentació.
Portem preparat un argumentari farcit de xifres i números per a defensar el que, a hores d’ara, és una obvietat per a tots els partits polítics i agents socilas valencians, inclòs el govern popular de l’estat espanyol i l’anterior govern Fabra.

L’obvietat del maltractament a que som sotmesos els valencians i valencianes any rere any, de forma sistemàtica, pels PGE i el sistema de finançament autonòmic. Ambdues coses que, juntes, ja es comencen a conèixer com “el problema valencià”.
Per no fer-ho massa llarg només donarem només quatre dades.
Que seent un territori un 12% més pobre que la mitja de l’estat espanyol i paguem com si forem un 12% més rics.
Que als PGE ens toquen als valencians i valencianes 176€ front als 237€ de la mitja estatal.
Que el model de finançament autonòmic actual condemna a cadascú de nosaltres a sumar anualment 203€ més de deute.
Que ens toquen 128€ menys que la mitjana estatal per a serveis bàsics com la sanitat o l’educació i que amb el total del que rebem de l’estat no dona ni per a cobrir el 85% del gasto que ocasionen aquestes polítiques socials.
Que ens toquen, també, 248€ menys que la mitja per a altre tipus de polítiques, com son agricultura, vivenda o indústria.
O que el nostre palau de les arts rebrà 541mil € front als 9,3 milions que rebrà el teatre real de Madrid, els 7,1 milions del Liceu o l’1,6 milions de La Maestranza de Sevilla.

També podríem raonar del corredor mediterrani, el túnel passant de València, del parc central, la subvenció al transport metropolità que no tenim o de la reforma del nostre estatut i la clàusula Camps que blindava les inversions al nostre territori i que, gràcies als vots populars, ha passat quatre anys amagat en un calaix impedint la seua tramitació.

I així podríem seguir hores i hores.

Per això els sol•licitem que en consciència recolzen aquesta moció que no demana altra cosa que justícia i equitat.

Contra-rèplica.
(a C’s) “Només vull corregir-lo en que el 90% del deute històric valencià es deu al maltractament fiscal, i agrair al seu partit, que si parlem valencià ens diu “aldeanos” i quan demanem un tracte fiscal just “pedigüenyos”, perquè ningú està fent tant com vostès per conrear un veritable sentiment nacional al poble valencià”.
(a AVANT) “Vull agrair-los el seu recolzament a la nostra moció i dir que, encara des de les nostres diferències polítiques, no dubte que volen el millor per al poble valencià. No se si vostès pensen el mateix de Compromís”.
(al PP) “Acceptarem el canvi que demanen a la moció (retirar de la redacció el primer punt de l’acord mantenint integrament la resta) si és per tal de que la aproven”.

Va resultar aprovada amb els vots de tots els partits excepte l’única abstenció del regidor de Ciudadanos amb la argumentació ja esmentada que és cosa de pidolaires.

CIUDADANOS. – TRANSPARÈNCIA.

Moció que sol•licitava l’entrega de diverses actes de comissions de Coordinació i Junta de Govern, alhora que provava de fer una valoració política de fets ocorreguts a la passada legislatura.
Val a dir que a la redacció i justificació de la mateixa, va confondre la Comissió de Coordinació amb la Junta de Govern o a l’inrevés, barrejant-ho tot amb actuacions de la passada legislatura i declaracions meues al fecebook interessadament descontextualitzades i manipulades en un infructuós intent de generar desconfiança a l’equip de govern.
Política de barra de bar i “carajillo”, dels que s’anomenen valedors de la nova política.

El nostre argument va ser:

Atès als esforços, per vostès de sobra coneguts, que estan realitzant-se a l’Ajuntament, i molt especialment des de la Regidoria que encapçale, per a adaptar l’estructura administrativa a la nova legislació en quant a Transparència i Participació.
Atès a que amb aquesta moció sembla que és pretén, de forma oportunista, fer un judici de valor al respecte de passades legislatures.
I, fonamentalment per considerar la seua una moció redundant, en quant a que prova de regular alguna cosa que ja ho ha estat per la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern de rang superior.
Considerant que, a més de complir la llei, aquest govern s’ho creu això de la transparència, des de Coalició Compromís els sol•licitem deixar sobre la taula la moció presentada.

A lo que es va negar el representant de Ciudadanos insistint en que es votara.

Compromís i el PSPV-PSOE ens vam abstindre per les raons ja esmentades i va quedar aprovada amb el vot positiu de la resta.

A les 22.30 es va donar per tancada la sessió.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *